Az anyajegyeknek a kialakulási oka nem ismert. Több fajta anyajegy ismert, több típusa. Eltávolítási szempontból fontos tudni, hogy minden anyajegy, ami kiemelkedik a bőrfelületről, eltávolitható bőrgyógyász által bőrsebészeti megoldással (folyékony nitrogénnel (fagyasztással), lézerrel, elektromossággal (úgynevezett cauterrel).

Az anyajegy eltávolítás őszi-tavaszi időszakban javasolt, mivel nyáron az izzadás miatt, nagyobb a valószínűsége a felülfertőződéseknek.

Az anyajegy eltávolítása javasolt: sérülés után, ha irritációnak ki van téve (pl. nyakon, melltartó vonalon,derék vonalon), esztétikai megfontolásokból.

Általában bőrgyógyászati vizsgálat után, ha az anyajegy jóindulatú, és nem követel szövettani vizsgálatot, eltávolítható bőrgyógyász szakorvos által.

Véleményem szerint, legprecízebben egy elektrocauterrel távolítható el egy anyajegy, mivel csak az érintkezési pontnál hat az elektromosság, így nem szórodik szét. Egy anyajegy eltávolítása általában helyi érzéstelenítés mellett végzzük, (lidocain, ultracain, stb. inj. után), elektromos géppel, rétegenként. Helyén egy hámhiány marad, a beavatkozás többnyire az írhát nem érinti, csak a felbőrt, ennek köszönhetően minimális hegesedéssel gyógyul.

Az anyajegy eltávolitása körülbelül 1 hét utókezelést igényel, bizonyos esetekben visszanőhet egy része (évek során), de újrakezelhető. Az anyajegy eltávolítása néhány percet vesz igénybe, és egy alkalommal akár 10 darab is eltávolítható.